За нас

Vaya Dance Studio е уникално място за обучение по класически балет и съвременен танц с изключителна насока към творчеството в танца и авторската хореография. Тук се подготвят дебютантите на Виенския бал в София.


Цели и ценности

Ние искаме да предложим предлагаме на децата в София един различен свят – в творческа атмосфера със съзидателен осмислен труд да открият удоволствието от танца, красотата на движението и стойностната музика, да развият своята пластичност, артистичност, усет за естетика, да обогатят духа и общата си култура.

Всеки според възможностите си и най-вече според желанието си може да достигне до различни нива на овладяване на танцовите стилове. А ние ще го насърчим и ще му помогнем да отиде възможно най-далеч.

Във Vaya Dance Studio преподаваме класически танц по принципите на руската школа на Агрипина Ваганова, адаптирани към намаления брой часове в сравнение с професионалните училища. Постепенно, с изграждането на стабилна физика у малките балерини, добавяме и обучение по характерни, исторически и модерни танцови техники. Особено ценно е това, че работим с корепетитор – жив съпровод на пиано, което развива музикалността на децата.

Чрез осмислен учебен процес, без компромис в изискванията за правилна постановка на тялото и точно усвояване на движенията постигаме отлично физическо и артистично развитие на децата. След няколко години занимания с балет детето придобива аристократична осанка, грация, лесно разпознаваемата балетна фигура и елегантност и стил в поведението. Подпомага отстраняването на много проблеми с опорно-двигателния апарат като плоскостъпие и гръбначни изкривявания. Заниманието с това толкова различно от реалния живот изкуство на фона на класическата музика успокоява и развива емоциите и ума на децата. Обучението по балет ги научава да се трудят, да харесват дисциплината, която им помага да станат по-добри, работейки над себе си.

Силата на нашата школа е в авторската хореография, поставена специално за съответните деца. Въвличането им в този творчески процес със замах развива въображението им, забавлява ги, отваря по-широко възприятията им, прави ги активни, артистични, емоционални и мотивирани. Балета изключително успешно възпитава както умението да работиш в група, танцувайки в синхрон с останалите деца, така и желанието да бъдеш най-добър, да имаш соло.


Философия

Ние вярваме, че децата са високо-интелигентни личности. Те не трябва да се подценяват, а да се мотивират да мислят, откриват, преодоляват. Радостта и забавлението се преоткриват в този процес.

Убедени сме, че заниманията с балет в ранна детска възраст са най-добрият начин за подпомагане на физическото развитие на децата, а също и за създаване на основа на бъдещия танцьор, тъй като методиката на преподаване на класическия танц се осмисля и развива от човечеството в продължение на векове.

Ние знаем, че светът на танца има много лица и красотата е в неговото разнообразие. Заниманията със съвременни танцови техники обогатяват и доразвиват танцьора, дават възможност за импровизация и изразяване на дълбока емоция.


История

Vaya Dance Studio е създадено от Ваня Рошкова през 2005 г. като балетна школа към 18 СОУ „Уилям Гладстон“ в София – изключително бързо развиващо се училище с високи изисквания към образованието на децата. Оттогава тук се обучават около 50 деца годишно с професионалната помощ на корепетитора Даниела Методиева.

Талантът и трудът на децата намират своята изява на някои от най-големите сцени в България – Зала №1 на НДК, ефира на БНТ1.

За да продължи развитието си, Vaya Dance имаше нужда от нов, по-просторен дом, какъвто намери в сградата на ЦУМ София за периода от 2013 до 2015г. От началото на учебната 2015-2016г. Vaya Dance Studio се премести новата зала на бул. "Никола Й. Вапцаров".

От 2008 г. Дебютантите на Виенския бал в София се подготвят във Vaya Dance Studio от Ваня Рошкова, а балерините от концертния състав на Студиото стават постоянен участник в официалното му откриване.

Авторски спектакли, създадени от Vaya Dance Studio съвместно с Quarto Quartet и Софийска филхармония:

2012 г. - „Карнавал на животните“ композитор Камий Сен-Санс, хореография Ваня Рошкова, гост- актриса Луиза Григорова (получила балетното си образование при Ваня Рошкова), танцьори – 45 ученици на Vaya Dance Studio на възраст от 8 до 14 години.

2013 г. – „Кармен - история с рози" по сюитата на Бизе – Шчедрин, идея за сюжет и хореография Ваня Рошкова, ко-хореограф Кристине Енков, текст Савелина Савова, гост-актьор Веселин Мезеклиев, танцьори – 50 балерини, ученици на Vaya Dance Studio на възраст от 8 до 16 години

2014 г. – „Хлапета“ композитори Чарли Чаплин и Дмитрий Шостакович, идея за сюжет и хореография Ваня Рошкова, ко-хореографи Кристине Енков, Йоана Йорданова, Анета Ченишева, гост-актьор Десислава Касабова (получила балетното си образование при Ваня Рошкова), танцьори – 80 деца, ученици на Vaya Dance Studio на възраст от 6 до 17 години

2015 г. – „Легенди за Водата“ по музиката на Клод Дебюси, Морис Равел, Габриел Фуре и Ерик Сати. Идея за сюжет и хореография Ваня Рошкова, ко-хореографи Кристине Енков, Йоана Йорданова, Анета Ченишева, гост-актьор Десислава Касабова, танцьори – 150 деца, ученици на Vaya Dance Studio на възраст от 4 до 18 години

През 2014 г. две ученички на Vaya Dance Studio Катерина Бояджиева и Ивана Георгиева с педагог Ваня Рошкова бяха от 18-те деца от цял свят, приети да се обучават в Балетното училище към Щатс Опер Виена. И двете вече са участвали в балетни постановки на Виенска опера, а от учебната 2015-16 г. Ивана е с пълна стипендия в училището за високи постижения.

На Световното първенство по танцови изкуства 2014 в гр. Алгарве-Португалия ученичката на Vaya Dance Studio Виктория Панайотова,с педагог Йоана Йорданова се нареди на 5-то място в оспорвана конкуренция между 28 страни участнички и над 32 деца в нейната възрастова категория, в която тя бе най-малка.